Món submergit > Escoles > Continguts d’ampliació (nivell1)

Continguts d’ampliació (nivell1)

QUÈ ÉS UN AQÜÍFER?

Un aqüífer és una capa de roques subterrània per on circula i es diposita l’aigua. A sota terra trobem capes de roques que són impermeables (que no deixen passar l’aigua) i d’altres permeables (sí que deixen passar l’aigua). Les que trobem a l’aqüífer són poroses, que vol dir que tenen molts foradets per on es cola l’aigua.

L’ésser humà ha après a aprofitar aquestes aigües de diferents maneres. Una d’elles és fent pous. De vegades, l’aigua que hi ha sota terra sorgeix a l’exterior en forma de rius o llacs. Així trobem exemples com la bassa de Capellades, les déus de Sant Quintí de Mediona.

aquiferA la comarca de l’Anoia tenim un aqüífer sota els peus que s’anomena Carme-Capellades. Passa per poblacions que segurament coneixem però com que és difícil de veure, potser no n’hem sentit a parlar massa. És tant important perquè, entre d’altres coses, ens porta l’aigua de casaa molts de nosaltres.

fontSabies que…
Aquest aqüífer té tres capes d’aigua subterrànies? És com si tinguéssim tres piscines sota els peus a tres nivells diferents!!

Sabies que…
La majoria d’aqüífers no tenen forma de cova subterrània sinó que l’aigua es troba entre les roques? Aquetes tenen molts foradets que acumulen l’aigua com si es tractés d’una esponja.

Com s’alimenta un aqüífer

Els aqüífers es nodreixen de nova aigua de maneres diferents: a través de la pluja, la neu… com de Carme-Capellades, que l’única forma que té de rebre aigua és a través de la pluja que es cola pel terreny. Les zones per on es recarrega més d’aigua són La Llacuna, Mediona, Santa Maria de Miralles i Orpí.

Sabies que…

Quan plou a La Llacuna arriba a la bassa de Capellades després de 10 dies? A l’interior dels aqüífers, l’aigua es mou, però molt lentament.

Com es buida un aqüífer

L’aigua de l’aqüífer brolla sola de manera natural o bé a través dels pous que fan les persones. Si es fa un ús adequat, no hi ha perill de sobreexplotació, és a dir, que s’esgoti l’aigua que tanta falta ens fa. Per això és molt important aprendre a tenir cura i estalviar l’aigua.

Contaminació de l’aigua subterrània

L’aqüífer es pot buidar però també es pot contaminar si no en tenim cura. Com pot passar això? Si llencem a l’aigua del riu productes químics (com ara pintures, detergents, etc), purins o deixalles que contaminen l’aigua.

 

pous_fonts

Els estats de l’aigua

L’aigua la podem trobar de diferents maneres, en diferents estats: sòlid, líquid i gasós.

Sòlid: el gel dels glaciars es troba en estat sòlid.

gel

Líquid: l’aigua que bebem en un vas es troben estat líquid.

liquid

Gasós: el vapor que surt de la cassola es troba en estat gasós.

gas

Pots imaginar més exemples de cadascun?
Pensa en llocs on has vist aigua en els tres estats:
* En forma de gel.
* En forma líquida.
* En forma de boira.

Observa aquest vídeo que parla dels tres estats de l’aigua.

El cicle de l’aigua

El cicle de l’aigua és un viatge que fa l’aigua i que mai s’acaba. Les gotes d’aigua del mar amb l’acció del sol passen a ser gas i pugen a l’aire en forma de núvol. Aquest procés s’anomena evaporació.

Les gotes agrupades al cel formen els núvols. Quan s’ajunten moltes gotes fan que el núvol pesi molt i necessiti caure a la terra de nou. Ho pot fer de dues maneres: en forma líquida, per exemple de pluja, o en forma sòlida, per exemple de neu. En aquests casos parlem de precipitacions.

Aquestes gotes cauen a les muntanyes i van baixant pels rius o bé per sota terra fins arribar al mar. D’aquesta manera el cicle torna a començar.

Enllaços relacionats

  Aigües freàtiques

  L’espai “H2O”posa de manifest que, en moments de sequera i gràcies a les noves tecnologies, es poden aprofitar les aigües freàtiques dels pobles i les ciutats per regar els parcs i netejar els carrers sense fer servir aigua potable de la xarxa.

  Aigües pluvials

  Fins a un 50 % de l’aigua que es fa servir a casa podria ser substituïda per aigua de pluja. El vídeo del programa “H2O” mostra com es pot aprofitar aquesta aigua.

  Anatomy of an Aquifer

  Animació que explica com funciona un aqüífer i les seves surgències naturals.

  Aplicacions de l’aigua en moviment

  Vídeo d'”Energi K” que explica com el moviment constant de l’aigua pot servir per generar energia i també ser útil per als transports.

  Canal Educa

  Programa educatiu sobre l’aigua amb molts recursos i activiats sobre el tema que tant poden ser presencials com online.

  Comunitats d’usuaris d’aigües

  Vídeo sobre les comunitats d’usuaris d’aigües que permeten resoldre problemes derivats de la sobreexplotació, contaminació i intrusió marina dels aqüífers. “H20” mostra com, gràcies a la coordinació de tots els consumidors d’aigües d’un aqüífer, s’evita que es malmeti i s’acabi assecant.

  Hidrátate, somos agua

  Materials educatius per la campanya “Hidrátate, somos agua” amb un Trivial sobre aquest tema. Materials per l’alumne i pel docent.

  Jocs interactius

  Jocs interactius de l’Agència Catalana de l’Aigua (Generalitat de Catalunya) sobre l’aigua per diferents nivells educatius.

  L’aigua de l’aixeta

  L’aigua de l’aixeta és bona, tant per beure com per cuinar, i mil vegades més barata que l’embotellada. El vídeo d'”H2O” parla dels seus avantatges en aquest capítol.

  NASA: The Water Cycle

  Animació en forma de vídeo que mostra el recorregut de l’aigua en el seu cicle per la Terra.

  Pòsters i quaderns de treball

  Pòsters i quaderns de treball de l’Agència Catalana de l’Aigua sobre diferents temàtiques: dessalinitzadores, cicle de l’aigua, depuradores, el valor de l’aigua…

  Quanta aigua uses?

  Interactiu amb consells i bones pràctiques sobre l’etalvi d’aigua.