Món submergit > Recursos > E.S.O. > Propietats químiques de l’aigua: la duresa

Propietats químiques de l’aigua: la duresa

nat4Quan facis una visita a qualsevol dels punts que et recomanem de l’aqüífer et proposem que portis pots petits de vidre o tubs d’assaig per prendre mostres de l’aigua. Així quan arribis a l’escola podràs dur a terme el següent experiment que analitzarà químicament la duresa de l’aigua.

Segur que quan has sortit de colònies o de viatge has vist  que l’aigua ensabona diferent que a casa . L’aigua que no va bé per ensabonar rep el nom d’aigua dura i la que ensabona bé, aigua blana.
Les aigües dures es caracteritzen perquè tenen sals de calci, magnesi i ferro en solució.

L’estudi de la duresa de l’aigua i la manera d’eliminar-la és molt important perquè les aigües dures malmeten els aparells domèstics i industrials com ara rentadores, cafeteres, etc.

Per dur a terme l’experiment utilitzaràs: balança digital, espàtula, placa de petri de vidre, 3 tubs d’assaig, comptagotes, proveta , placa calefactora, sabó de Marsella o sabó blanc, aigua destil·lada, alcohol i un vas de precipitats de 250 cm3.

Per provar la duresa de les tres mostres d’aigua hauràs  de preparar una solució amb sabó de Marsella que contingui:  0.5 g de sabó de Marsella comercial, barrejat amb 50 cm3 d’aigua destil·lada i 50 cm3 d’alcohol. Tot ben barrejat.

Comparació de la duresa de les mostres d’aigua:

–  Amb la proveta mesureu 5 cm3 de cada mostra i aboca-la en un tub d’assaig. Indica de quina mostra es tracta en cada cas (aixeta, aqüífer…).
–  Afegeix una gota de solució sabonosa a l’aigua i sacseja-la bé. Observa si fa escuma i si aquesta dura almenys 30 segons.
–  Repeteix l’operació fins obtenir una escuma permanent tot comptant les gotes afegides.

Tingues en compte que com més escuma, major és la duresa de l’aigua i omple aquesta taula amb el que hagis observat:

nat4_taula